Intervju med sportchef Mikael Johansson
Publicerades 4 juli 2017, klockan 21:59 av Christian Direnius

Micke Johansson

Inför förra säsongen drog truppbygget igång sent på grund av den ekonomiska situationen. Det var dessutom bara två spelare som stannade kvar från föregående trupp. Hur ser du på utkomsten av säsongen med en play off 2-plats?
–- Vi gjorde en fenomenal insats under förra säsongen. Det blev ungefär som vi förväntade oss och hade förhoppningar om, lite spretigt i början av säsongen eftersom vi hade ett helt nytt lag, sedan växte vi samman. Laget blev hela tiden bättre och bättre och vi spelade nästan hela året med en stor press och spelarna klarade av att hantera pressen på ett väldigt proffsigt sätt.

– Jag vill påstå att vi var väldigt nära att återigen spela Kvalserien mot Allsvenskan, även om Visby-folk troligen inte håller med mig tycker jag vi var det bättre laget i matchserien rent spelmässigt men de drog det längsta strået. Någon dag efter uttåget ifjol så kändes det dock bra, vi var inte riktigt redo att spela Kvalserien ifjol men vi fick med oss otroligt viktiga erfarenheter som spelarna tar med sig in i denna säsong. Totalt sätt är jag väldigt stolt över spelarnas och ledarnas prestation.

Detta år ser det annorlunda ut, eller kanske rättare sagt mer normalt ut. I skrivande stund är det 10 spelare som förlängt sina kontrakt och även lite nygammalt i form av Malm, Mingotti och ”Basse” samt att tränarstaben är intakt. Hur viktigt är det med kontinuitet?
– Kontinuitet är viktigt ja, dock går det att definiera ordet på olika sätt. KRIF har följt en tro och ett arbetssätt fullt ut år efter år vilket bevisar att kontinuitet i en spelartrupp inte är så viktigt som många påstår det vara. Bra ledare får spelare att åka igenom sargen om det behövs och gör ett lag bättre än vad man på förhand hade kunnat förvänta sig, vilket gör att man kan nå bra resultat snabbt. Men för att stanna på toppen år efter år krävs det ett extra tjockt pannben och en gen som aldrig slår sig till ro, som alltid vill tävla och vinna oavsett om förutsättningarna ser riktigt risiga ut.

– Jag är övertygad om att man kan få ut oerhört mycket av en väl sammansatt grupp av människor vilket gör att du kan tävla mot större drakar än dig själv. Om man byter ut många spelare eller till och med ställer ett helt nytt lag på isen så krävs det väldigt mycket extra arbete från sportchef och övriga ledare. Det går att lyckas oavsett, allt handlar om hur mycket arbete du är beredd att lägga ner för att skapa det du vill skapa. Det tar såklart mycket längre tid att lära känna spelarna, för spelarna att lära känna varandra men med rätt spelare och ledare som förstår vilket arbete som krävs dagligen så går det.

– Förra säsongen startade vi på minus och hamnade på plus när säsongen slutade. I år ska såklart startsträckan vara betydligt kortare. Gruppen skall finna sig snabbare, spelarna skall hitta sina roller i ett tidigare stadium än ifjol. Att tränarstaben är intakt är väldigt viktigt, det tar tid att lära känna en tränare. Jag och Per har nu jobbat tillsammans länge och Jocke kom in i KRIF på ett bra sätt. Men en sak är säker, jag hade inte orkat med att sitta utan tränare och med noll spelare i laguppställningen den 20 maj ännu en säsong.

– Det är även roligt att det just nu är 13 spelare i truppen som tidigare spelat i KRIF, denna säsong lär det inte ta fram till jul innan våra fans kan namnen på spelarna.

Hockeybloggaren Mikael Mjörnberg gjorde en genomgång över nordamerikanska spelare i Hockeyettan och kom fram till att det i år endast är tre spelare i nuvarande trupper, varav Cullen Bradshaw är en av dem. KRIF har haft nordamerikanskt inslag samtliga säsonger på division 1-nivå, där kanske den nu pensionerade Vincent Scarsella satt störst avtryck. Tycker du att man sätter alltförstora krav på importspelare?
–- På läktaren ställer man högre krav, det märker jag helt klart. Men vi inom representationslaget ställer i exakt samma krav på alla spelare vad gäller engagemang, arbete, vilja och fokus. Alla spelare måste alltid exempelvis back-checka lika hårt, täcka skott, visa attityd och offervilja i närkampsspelet. Lite extra och speciella krav ställs såklart på kaptenerna. Sedan ställs olika krav på spelare beroende på vilken spelstil och roll de tilldelats oavsett vilken nationalitet de tillhör.

Det återstår två forwards innan truppen är komplett. Vad är det för typ av spelare ni vill ha in?
– Vi söker två forwards som skall komplettera nuvarande besättning, lite andra kvalitéer för att skapa en komplett grupp. Min önskan är att en av dessa gubbar skall vara rightare. Vi för dialoger med flera spelare för dessa positioner och förhoppningsvis är det klart innan 1 augusti. Men som alltid kan det inträffa saker även efter att vi gått på is.

Cirka en månad kvar innan spelarna samlas igen och säsongen börjar med träningsmatchande. Vad vill man som sportchef se av truppen under försäsongen?
– Jag vill få bekräftat att spelarna som kommit har rätt attityd. Spelarna som kommer till oss gör det alltid av samma anledning, att de vill bli bättre spelare, att utvecklas går alltid i första hand för våra spelare därför är attityden väldigt sällan ett problem. Jag vill även under träningsmatcherna se att det finns embryon till ett riktigt bra lag fram till våren. Vi ledare är helt överens om vad som skall göras från dag ett och framåt, vi lämnar aldrig något till slumpen utan vi skapar själva vårt eget resultat.

Publiksnittet ökade en aning under föregående säsong, men det har varit på nedgång säsongerna innan dess från toppnoteringen. En bidragande anledning är att det inte längre finns några direkta matcher av derbykaraktär då lagen i närheten gått olika håll i seriesystemet. Vad ser du att KRIF kan göra för att se till att det brukar kallas för marginalpublik hittar till hallen?
– Derbymatcherna skapade inte direkt några extra åskådare i vår hall förutom de matcher mot Karlskrona under endast en säsong för snart sju säsonger sedan. Efter KRIFs första säsonger i ettan drog knappt Mörrum eller OIK någon egen publik till vår hall. Däremot drog KRIF hundratals extra till deras hemmamatcher. Vi spelade även fler grundseriematcher på denna tid än vad vi gör idag, det bidrar inte att publiksnittet ökar men det ger möjlighet till bättre intäkter och möjlighet för spelarna att förbereda sig för att bli redo för Allsvenskan. Att förbundet ändrade detta är bara för att anpassa sig för de klubbar som har 50+ mil enkel resa till matcherna samt för de som spelar inför nästan tomma läktare. Det är inte det bästa för svensk hockey att dra ner antalet matcher, utan korkat om man ser till helheten, detta tror jag alla i Hockeyettan Södra anser.

– Visst, vi hade en något större publik från bygden för några år sedan på våra hemmamatcher då det var nyhetens behag. Vi levererar alltid en väldigt bra produkt på isen för att vara denna nivå men det krävs mer än så för att locka marginalpubliken som du nämner. Det krävs mer än bra ishockey och matcharrangemanget är extremt viktigt för att skapa en speciell upplevelse. En gång i tiden var Halmstad väldigt duktig på detta, så även Växjö och Karlskrona när de spelade på vår nivå. Det går inte att göra något halvhjärtat någonstans.

Slutligen, vilka ser du som de största utmanarna till att lägga beslag på Allettanplatserna?
– Det kommer att bli tufft och tight! Det finns lag som alltid skall vara i toppen på grund av de förutsättningar de har. Jag tänker mest på Kristianstad och Vimmerby. Även Nybro borde vara ett topplag varje år i Ettan och bör ta en plats till Allettan. Vi skall dagligen skapa de vanor som krävs för att nå dit. Tranås bör inte missa i år igen. Sedan är det alltid något lag som går sämre än vad man trott och något lag som går bättre. Jag tror det kommer att bli en jämn och tuff grundserie med många bra lag som kommer att fightas in i det sista.

– Jag vill även med förhoppning meddela att vi söker både boende och arbete i Ronneby till våra spelare, har någon av er tips så maila gärna mig på mikael.johansson@krifhockey.se. Jag ser framemot denna säsong extremt mycket vilket jag hoppas även ni samarbetspartners och supportrar gör. Efter flera framgångsrika år i Hockeyettan skall vi tillsammans skapa ytterligare ett positivt hockeyår, både på isen och vid sidan av. Och glöm inte för allt i världen att stötta årets supporterspelare! Vi ses om en månad i skjulet!